Järkyttävä määrä talkootunteja rallin eteen – ”Hulluutta pitää olla mukana”

16.02.2018

Perjantaina iltapäivällä Mikkelin Raviradalla viimeistellään rallin SM-sarjan rakenteita. Ilotulituksia asetellaan sadan metrin matkalle samalla, kun sarjan kärkinimet nuotittavat radan mutkia.
Jari Outisella ja Timo Viskarilla soi puhelin jatkuvasti. Raviradan erikoiskokeen suunnittelu on aloitettu viime kesänä, ja illalla on käsillä talkookaksikon h-hetki.

– Ei olla tunteja laskettu. Sadoista tunneista ja sadoista puheluista puhutaan, sanoo Viskari.

Vuonna 2006 Viskari ajoi itse Mikkelin rallia viimeisen kerran. Oma kypärä jäi narikkaan – jotain uutta oli keksittävä. Tänä vuonna kaksikolla tulee kymmenes vuosi Raviradan EK:n järjestelyissä täyteen.

– Ensimmäisenä vuonna kierrettiin melkein tätä kavioreunaa ympäri. Vaatimatontahan se oli, mutta porukkaa riitti ja siitä se lähti nousemaan. Joka vuosi on jotain uutta yritetty kehitellä, hän sanoo.

SM-rallin varrelle ennätysyleisö?

Viime vuonna Mikkelissä tehtiin yleisöennätys, kun SM-rallia seurasi paikan päällä melkein 10 000 katsojaa.

Tänä vuonna väkeä odotetaan paikalle ainakin saman verran, sanoo SM Vaakuna-Rallin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Aulis Ahonen.

Yksi syy lienee 17-vuotias Kalle Rovanperä, joka vei voiton viime vuonna Mikkelissä ja joulukuussa hänet kiinnitettiin Skodan WRC2-luokan talliin.

Kaksikko Outinen ja Viskari uskovat, että Rovanperä ja rallin ’uusi noste’ saa yhä useamman suomalaisen metsälenkin ja raviradan varrelle.

– Kyllähän se näkyy. Lähtöluettelo on hienoin, mitä ikinä on ollut. On tullut myös tämä sääntö, että ralli on mahdollista ennen ajokortti-ikää. Se antaa sellaisen kilpailutilanteen, että siellä on nuoria kavereita, perustelee Viskari.

Raviradalle puuhamiehet odottavat 4 000 katsojaa. Kymmenen vuotta sitten, kun puuhamiehet aloittivat Raviradan EK:lla, katsojia oli 404.

Teksti ja kuva: Ralli SM/Meeri Niinistö
Alla oleva video on kuvattu päivällä Raviradan valmisteluista, kuvaaja: Riikka Silkala/Mainostoimisto Haaja & Arwo Design Oy